Weer Berlijn

Berlijn kent een gematigd zeeklimaat met invloeden vanuit het landklimaat. Daardoor lijkt het weerbeeld heel veel op wat we in Nederland gewend zijn. Tijdens de wintermaanden is het gemiddeld een paar graadjes kouder dan bij ons en tijdens de zomerperiode is het juist weer 1 à 2 graden warmer. Hieronder omschrijven we het weer in Berlijn per seizoen.

Winter; grauw en guur

Gedurende de maanden december, januari en februari is er veel bewolking en kans op vorst. Bezoek je in die periode Berlijn, neem dan lekkere warme kleding en een goede jas en schoenen mee. Aan het eind van het jaar is het leuk om de kerstmarkten in Berlijn, zoals op de Gendarmenmarkt en de Potsdamerplatz te bezoeken en ziet de stad er sfeervol versierd uit.

Voorjaar: wisselvallig

Het voorjaar in Berlijn is net als in Nederland zeer wisselvallig en eigenlijk is elk weerbeeld mogelijk. Gedurende het voorjaar maakt de stad zich op voor de komende zomer en zijn er een aantal feesten en festivals. Sinds 1995 is het Karnaval der Kulturen een belangrijk en bruisend feest dat deel uitmaakt van een uitgebreide carnavalsperiode met verschillende feesten.
Zomer: lekker weer

Het bruisende karakter van Berlijn komt in de zomer goed tot zijn recht; gezellige terrasjes zijn tot laat in de avond open. Ook een bezoek aan de stranden van de Spree is aan te bevelen; diverse strandbars zorgen voor een zomers sfeertje. Echt heet wordt het bijna nooit in Berlijn, maar er kan vooral in juli en augustus wel eens een uitschieter tussen zitten waarbij het kwik tot boven de dertig graden stijgt.

Najaar: wisselvallig

Het najaar luidt altijd een nieuw begin van studie en zaken in. Er zijn dan vaak belangrijke beurzen en evenementen in de stad. Dit seizoen kent, net als het voorjaar, een wisselvallig weerbeeld.

Beste reistijd

De beste periode voor een stedentrip naar Berlijn is wat het weer betreft tijdens de zomermaanden; niet te heet en niet te koud en dan is er het minste kans op regen.