Fietsen in Berlijn

Berlijn is een prettige stad om te fietsen; er zijn bijna geen hellingen, er staat maar weinig wind en er zijn zeer goede fietspaden (hoewel dat wel per wijk kan verschillen). Er is alleen één nadeel; Berlijn is een zeer grote stad en de afstand van west naar oost is maar liefst 45 kilometer! Dat betekent dat je al snel flinke afstanden zal moeten fietsen.

Fiets meenemen of huren?

Het is mogelijk om je eigen fiets mee te nemen als je met de trein naar Berlijn gaat. Bij NS Hispeed kost je dat €12 en dat is, zeker als je van plan bent vaak te fietsen, een stuk goedkoper dan een fiets huren.

Wil je liever een fiets huren in Berlijn dan heb je diverse mogelijkheden. Zo zijn er de Späti’s, de avondwinkels in het oostelijk deel van Berlijn, die fietsen verhuren. Maar er zijn ook echte fietsverhuurwinkels en je kunt bij de Call-a-Bike van de Deutsche Bahn een fiets huren. Dat laatste is erg handig want de DB heeft diverse verhuurpunten verspreid over de stad en je kunt de fiets bij elk verhuurpunt weer inleveren. Je moet je daarvoor wel registreren. Als je op een verhuurpunt bent en er knippert een groen lampje bij de fiets, dan is deze beschikbaar. Je belt vervolgens naar Call-a-bike en geeft het nummer van de fiets door, waarna je een code krijgt die je op het schermpje op de fiets intoetst. Als je de fiets weer inlevert, betaal je voor de tijd dat je hem gebruikt hebt; 8 cent per minuut en maximaal 9 euro per dag of 60 euro per week.
Nog een aantal tips:

Bij www.bbbike.de kun je heel handig een route plannen.

Odyssee Fietsgids Berlijn; hierin staan een aantal mooie routes omschreven waarbij je van alles over Berlijn te weten komt en te zien krijgt. Je wordt langs de belangrijke bezienswaardigheden geleid, maar ook langs plekjes die ‘niemand’ kent. De routes kun je per PDF file downloaden en kosten tussen de € 0,4 en 1,5.

Fietskaart: bij elke kiosk en tijdschriftenwinkel kun je de fietskaart ‘Berlin für Radfahrer’ kopen. Handig om alle goede fietsroutes en fietspaden te ontdekken.

In Berlijn kun je de fiets ook meenemen in de metro en de S-bahn. Meestal moet je dan wel een extra kaartje kopen.

Meld je aan voor een georganiseerde fietsroute met gids, er zijn verschillende organisaties die dit soort excursies beschikbaar hebben.