Brandenburger Tor

Berlijn kent een aantal bezienswaardigheden die historisch gezien van groot belang zijn. Dat geldt ook voor de Brandenburger Tor. Het is één van de oude stadspoorten, werd gebouwd in 1788 en is de enige poort die vandaag nog overeind staat. Daarnaast heeft de Brandenburger Tor ook een belangrijke symbolische betekenis; het was het beginpunt van de bouw en de afbraak van de Berlijnse Muur.

Geschiedenis

De oorspronkelijke stadspoorten gaven de grenzen van de binnenstad aan en deden tevens dienst als tolpoortjes; wie er door wilde moest betalen. Op de plaats waar nu de Brandenburger Tor staat, moest de oude poort vervangen worden en in 1788 gaf de toenmalige Pruisische koning Frederik Willen II aan architect Carl Gotthard Langhans de op dracht tot de bouw van een nieuwe stadspoort. De nieuwe poort was ook een soort eerbetoon aan het Pruisische leger dat in 1787 met 20.000 man de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bezette.

Het uiterlijk

De Brandenburger Tor heeft gigantische afmetingen en is maar liefst 26 meter hoog, 65,5 meter breed en wel 11 meter diep. De gebeeldhouwde ornamenten op de poort werden pas later voltooid; in 1795. De poort rust op stevige Dorische zuilen, wordt omringd door fraaie paviljoens en omvat diverse bas-reliëfs en afbeeldingen uit de Griekse Mythologie. Erg mooi is het beeldhouwwerk van de Quadriga (tweewielig rijtuig met vier paarden), een ontwerp van beeldhouwer Johan Gottfried Schadow. Het beeld zelf kent ook een roerige geschiedenis want in 1806 nam Napoleon het als oorlogsbuit mee naar Parijs. Acht jaar later echter, heroverde een Duitse maarschalk het beeld en bracht het weer terug naar Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Quadriga helaas vernietigd en het beeld wat er nu staat is dan ook een replica.
De muur

Tijdens de Koude Oorlog, in de jaren 60, bouwde men aan de westzijde van de Brandenburger Tor de Berlijnse Muur. De toren stond daarna aan de oostkant van de muur, de Russische kant. In het westelijke deel kon men de poort zien vanaf een verhoging.

Later, na de val van de Berlijnse Muur, werd de Brandenburger Tor compleet gerenoveerd en vormt de Tor hét symbool voor de Duitse eenheid.