Holocaust Monument

In mei 2005 werd een zeer indrukwekkend monument geopend ter nagedachtenis aan de ongeveer 6 miljoen Joden die tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze Denkmal für der Ermordeten Juden Europas bestaat uit 2711 betonblokken, allemaal van een andere hoogte, die een soort kleine steegjes vormen. Het is de bedoeling dat, als je door het monument loopt, een beetje een gevoel krijgt van wat de Joden destijds moesten doormaken; een benauwende sfeer waaraan je niet kunt ontsnappen. Onder het monument bevindt zich een informatiecentrum, waar je veel documentatie kunt bekijken en inzicht krijgen in wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal heeft afgespeeld; de verhalen van de slachtoffers van de Nazi’s, en hun families. Ook kun je er meer te weten komen over ontwerp en bouw van het monument.

Het monument

In 1988 werd al voorgesteld een monument op te richten ter herdenking aan de omgekomen Joden, maar het ontwerp werd pas 11 jaar later goedgekeurd. De Amerikaanse architect Peter Eisenman was de ontwerper en zijn plan was echt
uniek. De Denkmal omvat zo’n 19.000 vierkante meter en ligt niet ver van de Branderburger Poort en de voormalige bunker van Hitler. De grijze blokken hebben geen versieringen of opschriften, maar elke steen is uniek in maat en vorm. De blokken vormen samen een golvend patroon en hetzelfde geldt voor de tussenliggende paden. Door deze vormgeving hoopte Eisenman voor de bezoekers een gevoel van desoriëntatie en instabiliteit te creëren. Het Holocaust Monument is openbaar en de toegang is dan ook gratis. Om de sfeer echt op je in te kunnen laten werken is het aan te raden vroeg in de ochtend of in de loop van de avond naar het monument te gaan; op die tijden is het er vrij rustig en zijn er niet zoveel toeristen. Het Holocaust Monument is eenvoudig te bereiken met de U-Bahn en dan uitstappen bij Potsdamer Platz of Brandenburger Tor.