Gendarmenmarkt

Het mooiste plein van Berlijn ligt midden in hartje van de stad. Er wordt zelfs gezegd dat het één van de mooiste pleinen in Europa is. De Gendarmenmarkt is gelegen in de wijk Mitte, aan het eind van de al even fraaie boulevard Unter den Linden. Aan weerszijden van het plein staan twee identieke kerken; de Deutscher Dom en de Französischer Dom, met daar tussenin het Konzerthaus.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was op deze plaats het marktplein van de voorstad Friedrichstadt, dat sinds 1710 officieel deel uit maakt van Berlijn. Het plein heeft in de loop der tijd verschillende namen gekend; Linden-Markt, Mittelmarkt, Friedrichstädtischer Markt, Neuer Markt en tijdens de Tweede Wereldoorlog noemde men het ‘Platz der Akedemie’. Maar na de Koude Oorlog kreeg het de naam Gendarmenmarkt weer terug.

De aanwezigheid van zowel een Franse als een Duitse kerk zegt al veel over het verleden. De kerken lijken identiek maar zijn toch zeer verschillend; de aan de rechterzijde gelegen Französischer Dom werd gebouwd voor de Hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren en stamt ui 1705. De Deutscher Dom werd daarna in 1708 gebouwd voor de protestanten. In de periode van 1736 tot 1773 hadden de Gens d’Armes hier hun basis. Daar heeft het plein dan ook de naam aan te danken. Het Konzerthaus, ontworpen door Karl Friedrich Schinkel, werd daar ongeveer een eeuw later tussen gebouwd en opgeleverd in 1821.
Het plein

Het is een genot om over het plein te wandelen en de fraaie omliggende gebouwen te bekijken. Er zijn ook diverse terrasjes waar je kunt genieten van de omgeving en een hapje of drankje. Het concertgebouw en de kerken zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op de Gendarmenmarkt. In de Franse kerk kun je Hugenotenmuseum bezoeken, naar het uitkijkplatform gaan en er is een restaurant. In de Duitse Dom, die tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest werd, is een herbouwde versie en omvat een permanente tentoonstelling ‘vragen aan de Duitse geschiedenis’. Voor de ingang van het concertgebouw staat het monument voor de dichter Friedrich Schiller.

Op het plein worden vaak evenementen georganiseerd, zoals concerten en de jaarlijkse kersmarkt.