De Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Bijna dertig jaar lang scheidde een 45 kilometer lange muur Oost en West Berlijn. Het was hét symbool van de koude oorlog en onderdeel van het zogenaamde IJzeren Gordijn. De muur hield een generatie lang hele families van elkaar gescheiden en voorkwam dat men van oost naar west vluchtte, totdat op 6 november 1989 een menigte mensen de muur bestormden en er grote gaten in hakten; het veroorzaakt de val van de muur en verschafte iedereen vrije doorgang …

Bijna een kwart eeuw na de afbraak van de muur zijn er overal in de stad nog overblijfselen te zien; resten van de muur, verschillende monumenten, Checkpoint Charlie (de belangrijkste grensovergang) en het nabijgelegen museum Haus am Checkpoint Charlie. Op kaarten van Berlijn wordt met een stippellijn de voormalige ligging van de muur aangegeven. De Berlijnse muur maakt deel uit van een donkere periode in de geschiedenis van de stad en de overblijfselen van de muur zijn dan ook een belangrijke bezienswaardigheid die je tijdens een bezoek aan deze bijzondere stad zeker niet mag overslaan!

Wat kun je vandaag nog zien over en van de muur?

Aan de Bernauer strasse zijn nog een aantal restanten van de Berlijnse muur te vinden mét de eerste gaten die in de muur werden geslagen. Tevens is er een monument opgericht; de Gedenkplaats Berlijnse Muur. De East Side Gallery aan de Mühlenstrasse is ook bijzonder om te gaan bekijken. Kunstenaars en graffiti artiesten hebben zich op dat deel van de muur, zo’n 12 meter lengte, volledig uitgeleefd. In het Museum Haus am Checkpoint Charlie wordt vooral aandacht besteed aan de vele vluchtpogingen en hoe deze meestal op een gruwelijke manier mislukten. Er kwamen in totaal zo’n 200 mensen om tijdens zo’n vluchtpoging.




Het museum is gevestigd op de Friedrichstrasse 43-45, is geopend van 09.00 tot 22.00 uur en entree kost €9,50.

Dokumentations Zentrum

Wil je meer informatie over de achtergrond van de Berlijnse muur? Ga dan naar het Dokumentations Zentrum bij de Gedenkplaats. Het verhaal achter de muur wordt er prachtig ‘verteld’ aan de hand van honderden foto’s, video’s en documenten. Om de gevallen slachtoffers van de muur te herdenken is er ook een stiltecentrum; de Kapelle der Versönung.

Het Gedenkstätte & Dokumentations Zentrum zijn gevestigd op de Bernauer Strasse 111, geopend van 10.00-18.00 uur (november t/m maart tot 17.00, op maandag gesloten) en toegang is gratis.