Checkpoint Charlie

Als we het over Berlijn hebben, is één van de eerste dingen waar je aan denkt de Berlijnse Muur. Veel bezienswaardigheden in de stad hebben dan ook met deze muur te maken. Zo ook Checkpoint Charlie.

Geschiedenis

Toen de regering van Oost Duitsland in 1961 de muur bouwde, moest Amerika wel met een reactie komen; het was tenslotte tijdens de Koude Oorlog. John F. Kennedy gaf daarom zijn troepen de opdracht om controleposten te bouwen, zodat geallieerde troepen West Berlijn binnen konden komen. Er werden 3 van die controleposten gebouwd waarvan Checkpoint Charlie de belangrijkste en bekendste was. De controleposten kregen namen aan de hand van de beginletters van het alfabet; Alpha, Bravo en Charlie. In 1962 konden bezoekers aan Berlijn uitsluitend via Checkpoint Charlie de muur passeren. De controlepost werd zó belangrijk dat er zelfs films over werden gemaakt en dat het onderwerp werd van spionageboeken.

Checkpoint Charlie werd ook het toneel van verschillende confrontaties tussen de Amerikanen en Sovjets. Zo stonden tanks van beide kampen recht tegenover elkaar in 1961 en bezochten presidenten van beide grootheden de post.
Na de val van de muur, in 1989, werd Checkpoint Charlie opgeheven. Nu doet de post dienst als monument en bezienswaardigheid ter herinnering aan de Koude Oorlog en de verschrikkingen die daar het gevolg van waren.

Bezoek Checkpoint Charlie

Op de oorspronkelijke plaats staat tegenwoordig een replica van de oude controlepost, het origineel staat in het Museum van Gallieerden in Zehlendorf. Je kunt zien waar de muur vroeger liep door een rij bakstenen op de grond. Als je nog meer wilt weten over de muur, de controleposten en de koude oorlog, dan moet je beslist het Haus am Checkpoint Charlie bezoeken. Het is een museum waar je aan de hand van verschillende soorten beeldmateriaal de geschiedenis te zien krijgt, vooral ook de vele (mislukte) vluchtpogingen van mensen die naar het Westen over wilde lopen.