Unter den Linden

Unter den Linden is de wereldberoemde en zeer fraaie boulevard in Oost Berlijn die vanaf de Brandenburger Tor richting de Alexanderplatz loopt. Het is heerlijk om over deze boulevard te wandelen. De Lindenbomen staan er niet meer, maar er zijn wel andere bomen en een aantal prachtige bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen!

Bezienswaardigheden aan Unter den Linden:

Ooit was Unter den Linden een praalweg. Pruisische koningen en Duitse Keizers gingen via deze weg naar het Berliner Stadtschloss en adellijke lieden kwamen er graag om te flaneren, flirten en hun rijkdom te tonen. Het Stadtschloss is inmiddels verdwenen, maar er zijn nog genoeg andere dingen te zien. Vanaf station Unter den Linden loop je richting de Alexanderplatz, onderweg kom je de volgende bezienswaardigheden tegen:

Brandenburger Tor: hier was vroeger ook de Berlijnse muur.

Pariser Platz: centraal in het historisch centrum, aan het begin van de boulevard.

DZ Bank: het voormalige Palais Wrangel. Vooral van binnen de moeite waar!

Madame Tussauds: sinds 2008 zit er ook een wassenbeeldenmuseum in Berlijn. Je komt er oog in oog te staan met Hitler!
Hotel Adlon: een schitterend hotel uit betere tijden (1906)

Bebelplatz: het plein waar de Nazi’s de boekverbranding (1933) lieten plaatsvinden.

Sint Hedwigs Cathedraal: deze aan de Bebelplatz gelegen kathedraal heeft een indrukwekkend koperen koepeldak en was heel lang de enige katholieke kerk in Berlijn

Staatsbibliotheek

Staatsoper: een schitterend gebouw uit 1743. Een rondleiding is de moeite waard!

Humboldt Universiteit: de oudste universiteit van de stad

Neue Wache: een meervoudig herdenkingsmonument. Gebouwd in 1818, later ingericht om de doden uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken, later werd er de pieta in geplaatst; een treurende moeder met haar dode soldaatzoon.

Zeughaus: het oudste gebouw (1706) aan de Unter den Linden. Tegenwoordig is er het Deutsche Historische Museum gevestigd.

Berliner Dom