Potsdamer Platz

Berlijn is typisch een stad van uitersten waar eeuwenoud samen gaat met hyper modern. Je vindt er diverse plaatsen die historisch gezien van groot belang zijn, maar er zijn ook stukken te vinden die zeer modern en westers zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de Potsdamer Platz in het kloppende hart van wat vroeger Oost Berlijn was.

Levendig plein

De Potsdamer Platz is altijd een levendig plein en belangrijke verkeersader geweest in de stad. Begin vorige eeuw stonden er statige gebouwen. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de Platz helemaal verwoest. Hoewel er wel weer aan wederopbouw gedaan werd, is het plein toen niet meer in de oude staat hersteld. Daarna werd tijdens de Koude Oorlog ook nog eens (in 1961) de Berlijnse Muur aangelegd die dwars over de Potsdamer Platz liep en deze dus in twee├źn splitste.

Maar na de afbraak van de Muur in 1989 vormde de Potsdamer Platz een gigantische bouwput. Er ontstond een compleet nieuw stadsdeel met de Potsdamer Platz als bruisend centrum. Vandaag de dag vind je er moderne gebouwen en architectonische hoogstandjes. Vooral het Sony-Center, met het parapluvormige glazen dak, is erg mooi om te zien.
Verder vind je er Daimler-city, een nieuw metrostation (Mendelssohn-Bartholdy-Platz), de BahnTower met het hoofdkantoor van de Deutsche Bahn, het IMAX bioscopencomplex, de fraaie fonteinen op de Marlene Dietrich Platz, een theater en een nachtclub. Ernaast gelegen is het uitgebreide winkelcentrum de Potsdamer Platz Arkaden waar je uitgebreid kunt shoppen en een hapje eten.

Het is dus de moeite waard om de Potsdamer Platz een keer een bezoekje te brengen als je in Berlijn bent. En als je dan rondloopt tussen al die moderne gebouwen en beseft dat deze plaats ooit toebehoorde aan een communistisch bolwerk en wat voor effect dat heeft gehad voor de mensen die er toen leefden…Een onvergetelijke ervaring!